The collection this block was previously pointing to has been removed. Please select another.

Κτίριο κατοικιών στο Ν. Ψυχικό / Residential building in N. Psychico


Το κτίριο βρίσκεται επί της οδού Μπουμπουλίνας στο Νέο Ψυχικό. Ζητούμενο από τον ιδιοκτήτη υπήρξε η κατασκευή τεσσάρων ανεξάρτητων κατοικιών προς εκμετάλλευση. Βασική συνθετική επιλογή υπήρξε η κατασκευή ενός εξωτερικού σκελετού ο οποίος φέρει συνθετικά αλλά και κατασκευαστικά, τρεις διακριτές λειτουργικές ενότητες.

Η πρώτη είναι ένα διώροφο επίμηκες πρίσμα επενδεδυμένο με ξύλο που «αναρτάται» από τον εξωτερικό σκελετό και περιέχει δύο όμοιες διαμπερείς κατοικίες, μία σε κάθε στάθμη του. Ένα διπλού ύψους με εσωτερικό πατάρι, κυβικό ξύλινο πρίσμα που φέρει μία τρίτη κατοικία επικάθεται στη τελευταία στάθμη του σκελετού. Τέλος, ένα διαμπερές, επενδεδυμένο με ημιδιαφανές δομικό γυαλί κλιμακοστάσιο, που διαπερνά τον σκελετό σε όλες του τις στάθμες.

Σε επίπεδο κάτοψης, οι δύο όμοιες κατοικίες του πρώτου και δεύτερου ορόφου οργανώνονται με βάση τρεις λειτουργικές ζώνες. Στις δυο εξωτερικές τοποθετούνται το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο και στη μεσαία οι χώροι εξυπηρέτησης της κ

ατοικίας, κουζίνα και λουτρό. Η κατοικία μπορεί να λειτουργήσει είτε ως μονόχωρη, είτε σε δύο ενότητες με το κλείσιμο δύο πανέλων πίσω από τον κεντρικό πυρήνα της κουζίνας.

Η κατοικία του τρίτου ορόφου εντάσσεται στο εσωτερικό του σκελετού, ενισχύοντας τον συνθετικά και κατασκευαστικά και οργανώνεται σε δύο ζώνες, τους χώρους διημέρευσης και τους χώρους ύπνου.

Η κατοικία του τετάρτου ορόφου αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο τοποθετούνται οι χώροι διημέρευσης και στο πατάρι ένας χώρος ύπνου. Η κάτοψη οργανώνεται γύρω από έναν πυρήνα που διαπερνά και τις δύο στάθμες και εμπεριέχει τους αποθηκευτικούς χώρους της κατοικίας και στα δύο επίπεδα. Οι εκατέρωθεν εξωτερικοί χώροι της κατοικίας διαμορφώνονται με φύτευση σε πράσινα δώματα.

Στο εσωτερικό των κατοικιών τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ανταποκρίνονται στη λογική οργάνωσης του κελύφους του κτιρίου, με ορθογωνικά πρίσματα από ξύλο να συμπληρώνουν τις λειτουργικές απαιτήσεις της κάθε κατοικίας.

Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Άννυ Ρούσσου, Νικολέττα Κανέλλου  / Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης / Συνολικό εμβαδόν κτιρίου: 236,37m² / Χρονολογία: 2009-2011


The project is located on Bouboulinas street at N.Psychiko. The owner's requirements included four distinct residences. The concept was based on the construction of a solid frame that hosts, conceptually and structurally, three distinct functional entities.

The first is a two-storey rectangular wooden prism that is “suspended” by the external frame and accommodates two identical residences, one on each level.

A wooden cubic prism that contains a double height space with a mezzanine hosts a third residence and is set on the highest level of the structure. Finally, a transversal staircase covered with translucent structural glass penetrates all the floor levels of the frame.

The floor plan of the two identical residences on the first and second floor is organised according to three functional zones. On the front side the living room is located, on the back side the bedroom and in the middle the services of the residence, such as the kitchen and the bathroom. The house can fu

nction either as a single unified space or by closing two panels that are hidden in the kitchen core as a one bedroom apartment.

The residence of the third floor forms part of the external frame reinforcing it synthetically and structurally. Its plan is organised in two zones, the living space and the bedrooms.

The residence of the fourth floor has two levels. The first one accommodates the living room and kitchen and the second one is a small mezzanine with a sleeping area. The floor plan is organised around a core that penetrates both levels and contains the storage of the house on both levels. Parts of the exterior space of the residence on each side form green planted roofs.

At the interior of the residences the materials that are used are in accordance with the overall concept of the building where rectangular wooden prisms complement the functional needs of each residence.

Associates architects: Annie Roussou, Nikoletta Kanellou / Photographer: Charalambos Louizidis / Total floor area: 236,37m² / Year: 2009-2011