The collection this block was previously pointing to has been removed. Please select another.

Κτίριο κατοικιών στη Νέα Πεντέλη / Residential building at Nea Penteli


Οι περιορισμοί των όρων δόμησης της περιοχής και του οικοπέδου σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις του κτιριολογικού προγράμματος της εργοδότριας εταιρίας, οδήγησαν στη δημιουργία ενός συγκροτήματος με δυο ανεξάρτητες μονάδες κατοικίας σε επαφή.

Κεντρική συνθετική πρόθεση υπήρξε η επεξεργασία της υποχρεωτικής από τη νομοθεσία ύπαρξης κεκλιμένης στέγης. Εξαντλώντας το μέγιστο ύψος των 9 μέτρων και έχοντας ως δεδομένα την υπάρχουσα υψηλή βλάστηση του οικοπέδου, τον ευνοϊκό  προς την κύρια όψη νοτιοανατολικό προσανατολισμό, την τυφλή μεσοτοιχία από τη μια μεριά και την υποχρεωτική πρασιά από τις άλλες τρείς, διαμορφώσαμε μια κεκλιμένη στέγη παράλληλη στο φυσικό, έντονα επικλινές έδαφος στη μέγιστη δυνατή απόσταση.

Ως κύριο συνθετικό εργαλείο χρησιμοποιήθηκε ένα στοιχείο επιφάνειας από ανεπίχρηστο σκυρόδεμα που μέσω κατάλληλων αναδιπλώσεων αποκτά έναν εναλλασσόμενο χαρακτήρα μεσοτοιχίας, στέγης και μεσοπατώματος, συγκροτώντας στο εσωτερικό του, τους χώρους διημέρευσης και φιλοξενίας δυο ανεξάρτητων μονάδων κατοικίας.

Σε αμφότερες τις κατοικίες η στάθμη της εισόδου βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο. Στη μια κατοικία οι χώροι διημέρευσης έχουν άμεση πρόσβαση στον κήπο και οι χώροι φιλοξενίας βρίσκονται σε ψηλότερη στάθμη με υπαίθρια εκτόνωση σε εξώστες ενώ στην άλλη, οι χώροι διημέρευσης  έχουν υπαίθρια εκτόνωση σε εξώστη και οι χώροι φιλοξενίας βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο με πρόσβαση στον κήπο.

Οι μεγάλες ανοικτές επιφάνειες των όψεων σκιάζονται από κατακόρυφες ξύλινες περσίδες καθώς και από την ψηλή βλάστηση του οικοπέδου, φιλτράροντας το φώς στο εσωτερικό του κτιρίου.

Συνεργάτες αρχιτέκτονες: Χρυσοκώνα Μαύρου, Άννυ Ρούσσου, Τάσος Κανέλλος / Τρισδιάστατες απεικονίσεις: Τάσος Κανέλλος / Συνολική επιφάνεια: 244,19m² / Χρονολογία: 2009-2010


The limitations of the buildings’ area and plots’ characteristics in conjunction with the requirements of the building program of the employing company, has resulted in a complex with two separate residential units in contact.

As a design concept we used the elaboration of compulsory use of tilted roof. Using  the maximum height of  9 meters and considering the existing high vegetation of the land, the south orientation of  the main facade, blind party wall on one side and the obligatory distance from surrounding buildings on the other three, we formed a sloping roof parallel to the natural  slope to the maximum possible height.

The main design tool was the formation of a concrete surface which through appropriate folding becomes a vertical party wall, roof and finally mezzanine, inclosing the living spaces of both separate dwelling units. 

Both houses entries are in the same level. At one house the living room have direct access to the garden and guest rooms are at a higher level with outdoor balconies and at the other, the living room have a balcony as outdoor space while the guest rooms are at a lower level with access to the garden.

The large open-sided surfaces are shaded by vertical wooden blinds and the tall vegetation of the site, filtering the light coming inside the building.

Associates architects: Chrysokona Mavrou, Annie Roussou, Tassos Kanellos / 3D visualizations: Tassos Kanellos / Total floor area: 244,19m² / Year: 2009-2010