The collection this block was previously pointing to has been removed. Please select another.

Μονοκατοικία στο Παλαιό Φάληρο / Residence in Palaio Faliro

 
 

Οι περιορισμοί των όρων δόμησης της περιοχής και το μικρό μέγεθος του οικοπέδου οδήγησαν στη διαμόρφωση μίας κατοικίας σε πολλά επίπεδα. Κεντρική ιδέα της σύνθεσης ήταν η δημιουργία ενός γεωμετρικού στερεού από το οποίο αφαιρούνται κάθε φορά τμήματα μονού ή διπλού ύψους δημιουργώντας χώρους σε εσοχή που αφήνουν το φως να εισχωρήσει στο εσωτερικό του κτιρίου ενώ παράλληλα τα διαφορετικά επίπεδα αποκτούν εσωτερικές θεάσεις. Ο μονολιθικός εξωτερικά όγκος, καλυμμένος από  λευκό, λείο επίχρισμα παραμένει σχετικά κλειστός ως προς το εξωτερικό του περιβάλλον, δημιουργώντας μια εσωστρεφή κατοικία η οποία ανοίγεται προς τους εντός του όγκου της, εξωτερικούς χώρους.

Κάθε στάθμη του κτιρίου στεγάζει διαφορετικές χρήσεις που συνδέονται κατακόρυφα μέσω κλιμακοστασίου και ανελκυστήρα, στη στάθμη του ισογείου βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας και μια μικρή εσωτερική πισίνα, ενώ στη πρώτη στάθμη ένας αυτόνομος ξενώνας με μικρό wc και κουζίνα που εκτονώνονται σε ένα μεγάλο εξωτερικό ημιυπαίθριο που βλέπει προς τον διπλού ύψους χώρο της εισόδου, εξασφαλίζοντας το μέγιστο δυνατό ηλιασμό. Στο δεύτερο επίπεδο τοποθετούνται οι χώροι ύπνου της κατοικίας. Ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο με λουτρό και γκαρνταρόμπα καθώς και ένα μικρότερο βοηθητικό δωμάτιο, που κοιτάζουν προς τον μεγάλο, διπλού ύψους κενό χώρο της pilotis. Οι χώροι διημέρευσης τοποθετούνται στο υψηλότερο επίπεδο της κατοικίας σε στάθμη με μεγαλύτερο ύψος από τις υπόλοιπες και ένα εσωτερικό πατάρι, για την εκμετάλλευση της θέας και του ηλιασμού αλλά και της υπαίθριας εκτόνωσης στα διαδοχικά δώματα, φυτεμένα και βατά.

Παράλληλα, στη πίσω μεσοτοιχία του κτιρίου δημιουργείται ένα αίθριο που διατρέχει όλους τους ορόφους επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν διαμπερή φωτισμό και αερισμό, ενώ ο τυφλός  τοίχος του υλοποιείται ως κατακόρυφος κήπος που δροσίζει και παράλληλα προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εσωτερική θέαση.

Συνεργάτες αρχιτέκτονες:  Άννυ Ρούσσου, Τάσος Κανέλλος, Νικολέττα Κανέλλου / Τρισδιάστατες απεικονίσεις: Τάσος Κανέλλος / Συνολική επιφάνεια: 234,84 m² / Χρονολογία: 2009-2010

 

Buildings’ floor area as well as plots’ size and characteristics have resulted in a multiple levels residence. The design concept was the creation of a geometric volume from which parts of single or double height are deducted shaping recesses that allow light to penetrate the interior of the building. The monolithic external volume covered by white, smooth coating remains relatively closed to the exterior, creating an introverted housing which opens its outdoor spaces to the inside of the volume.

Each level of the building houses different uses vertically connected via staircase and elevator. At ground floor level is the entrance of the residence and a small indoor swimming pool, while the first level of an autonomous small guesthouse with kitchen and wc has direct access to a large outdoor space that faces the double height entrance space, ensuring maximum insolation. The sleeping areas of the residence are placed at the second level, a main bedroom with bathroom and walking closet and a smaller utility room, looking towards the large, double-height space of pilotis.

The living areas are placed at the highest level, in a double height space with a mezzanine which has access to green roof.

Inside buildings’ volume there is a patio allowing cross lighting and ventilation, while the blank party wall, implemented as a vertical garden, cool the air flow and forms the internal views.

Associates architects: Annie Roussou, Tassos Kanellos, Nikoletta Kanellou / 3D visualizations: Tassos Kanellos / Total floor area: 234,84m² / Year: 2009-2010